top of page
Post: Blog2_Post
Foto van schrijverErik Hartman

GenAI kan een aardig potje debatteren

Afgelopen 17 september was ik op een congres in Wenen om een Townhall-sessie te faciliteren. Normaal gesproken bereid ik dan zelf 3 discussie-onderwerpen voor waar twee sprekers over debatteren. Met wat humor en veel interactie sluiten we zo de twee dagen af. Dit keer schakelde ik de hulp in van Generatieve AI.



Voor deze GenAI-actie gebruikte ik ChatGPT dat nu 'gratis' verkrijgbaar is als App op mijn Apple MacBook en ElevenLabs - waar ik een betaald abonnement op heb - voor de voice-over. Met beide tools heb ik redelijk wat ervaring en ik pas ze heel pragmatisch toe als ik de waarde zie. Zo ook voor deze Townhall.


Help met het vinden van onderwerpen voor de discussie


Als eerste vroeg ik ChatGPT om te kijken naar het programma van DLF 2024 in Wenen en mij vijf discussie-onderwerpen te geven die het congres samenvatten en interessant genoeg zijn om over te debatteren. Prompt kreeg ik vijf 'statements' met een korte verklaring waarom deze argumenten interessant zijn. De snelheid en kwaliteit vielen mij niet tegen.


Uit die lijst koos ik drie stellingen:


  1. AI will save leadership

  2. Transparant communications is essential

  3. Storytelling is the future of communications



Met de altijd briljante Felicity Sibindi als debatteerder van vlees en bloed had ik het vertrouwen dat dit wel eens heel interessant kon worden.


Geef argumenten voor en tegen


Vervolgens vroeg ik ChatGPT om voor elke stelling zowel argumenten voor als tegen te genereren. Dat leverde eerst bijzonder saaie argumenten op, maar dat was mijn eigen fout want ik had ChatGPT niet gevraagd om het op te leuken met humor en de stijl wat informeler te maken.


De tweede prompt leverde een veel te ludiek en persoonlijk resultaat op. Maar de derde prompt was goed genoeg.


Zie hier het argument tegen de stelling dat AI het leiderschap zal redden. Niet slecht, toch?



Spreek je argument uit


De laatste fase van mijn GenAI-experiment was het maken van een voice-over. Het leek me niet zo interessant om de argumenten van ChatGPT zelf voor te lezen. In plaats daarvan maakte ik gebruik van ElevenLabs om de voice-overs te maken.


Dat is vrij eenvoudig: kopieer de tekst van ChatGPT in ElevenLabs 'text to voice' en kies een stem. Ik gebruikte drie verschillende stemmen om het publiek te laten horen wat een verschil een stem - en vooral: de intonatie - kan maken.


Beluister het resultaat:



De eerste stem heeft een Duits accent en is vrij eentonig. De tweede en derde stem zijn beter, maar bij Engelstalige teksten zijn dat vaak stemmen met een Amerikaanse intonatie. Hopelijk wordt het aanbod in de toekomst beter.


Hoor je hier en daar een foutje in intonatie en de uitspraak? Dat kun je wel herstellen door de tekst wat aan te passen, Maar het was goed genoeg voor de Townhall.


De waarde van ChatGPT: gemiddeld


Al met al heeft ChatGPT mij heel wat werk uit handen genomen. De discussiepunten waren goed, evenals de argumenten voor en tegen. Ik moest het resultaat wel enigszins aansturen met aangepaste prompts, maar dat vind ik eigenlijk wel prettig. Je ziet duidelijk een verschil in resultaat als je wat genuanceerde instructies geeft.


Ik denk wel dat ik zelf met betere discussiepunten was gekomen als ik dit zelf had moeten doen. De argumenten voor en tegen zijn goed gevonden door ChatGPT. Ik gebruik ChatGPT met name om te kijken of ik nog iets mis en hoe je iets op een andere manier kunt verwoorden. Maar de tool is nog niet goed genoeg om iets letterlijk over te nemen.


Na de argumenten van Felicity and Chatipity kon het publiek reageren en daar kon kunnen de debatteerders dan ook weer op reageren. Dat is altijd het meest waardevolle onderdeel omdat je dan merkt hoe gepassioneerd mensen kunnen zijn over een onderwerp. ChatGPT speelt daarin geen enkele rol. Er is geen 'live' AI-debater voorzover ik weet. Ik denk ook niet dat zo'n robotdebater veel toevoegt, maar ik zou er graag mee willen experimenteren.


De waarde van ElevenLabs: hoog


ElevenLabs is een uitstekende tool voor het maken van voice-overs. Ik heb redelijk wat ervaring met het inhuren van 'voice actors' en ook zelf opnames gemaakt en bewerkt. Dat is vrij kostbaar, tijdrovend en bewerkelijk. Maar ElevenLabs maakt het hele proces zeer eenvoudig voor een minimaal bedrag. Ik gebruik het nu voor al mijn videos en animaties.


Met wat aanpassingen aan de tekst voor een beter intonatie en de juiste keuze voor een stem, is ElevenLabs heel bruikbaar. Vooral als een tekst tussentijds wordt aangepast bewijst de tool zijn waarde. Je hoeft geen nieuwe audio-opname te doen, maar je plakt gewoon de nieuwe tekst in de tool en download de nieuwe audio.


Aan het eind van het debat wilde de organisator Volker Grünauer niet geloven dat ik dit helemaal met GenAI-tools in elkaar had gezet. Ik weet niet of ik dit nou als een compliment of een belediging moet beschouwen. Misschien moet ik het aan ChatGPT vragen ...


Volgende Townhall


De volgende Townhall is op 6 november in Olten, Zwitserland. Ik weet nog niet of ik weer GenAI-tools ga inzetten. Het publiek was enthousiast, maar ik miste de interactie en het 'verbale gevecht' tussen twee debatteerders. Ik zou zeggen: kom naar Olten en doe gezellig mee aan de Townhall. En het hele congres van die dag natuurlijk.






45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


0. mail - rond.png

Abonneer je op de DIGIVOLWASSEN.NL nieuwsbrief
Ontvang maandelijks nieuws en tips voor je digitale transformatie.

Bedankt voor je inzending!

JA, Ik wil graag praten over de digitale transformatie in mijn organisatie.

Bedankt voor je inzending!

bottom of page